środa, 17 września 2014

KRUCHE JESIENNE CIASTO Z JABŁKAMI

Jabłko- tak banalny, nadzwyczaj popularny, przez niektórych niedoceniany, a do tego bardzo zdrowy owoc. Każdy zna smak dobrego, dojrzałego jabłka. Każdy chociaż raz użył go w swojej kuchni. Każdy umie wymienić chociaż kilka odmian jabłek spośród wielu- chociażby kwaśna Antonówka, słodki Golden Delicious, słodko-kwaśny Granny Smith i Papierówka, korzenny Jonatan, winna Szara Reneta... Jest ich wiele, a każdy z Nas ma swoje ulubione. Jednak mało kto zna ich zdrowotne właściwości. Jabłka między innymi chronią przed zawałem serca, zawierają niezmierzoną ilość antyoksydantów i witamin (m.in A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, Retinol, tokoferol, β-Karoten). Jabłka są także źródłem węglowodanów w tym nieprzyswajalnego przez Nasz organizm błonnika oraz mają niski indeks glikemiczny.
Tylko jeść jabłka- pomyślą niektórzy.


To tyle na temat jabłek, a teraz przepis na urzekające KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI
Jest to jeden z tych przepisów, które są proste w wykonaniu, a zaskakująco smaczne. Idealne na długie, jesienne wieczory spędzane przy kominku w rodzinnym gronie. Świetnie pasuje do mojej ulubionej, aromatycznej herbaty Earl Grey.

A oto przepis:

Składniki
-200g masła
-masło do wysmarowania blachy
-200g cukru (polecam użyć cukier puder- szybciej się rozpuszcza i nie trzeba długo miksować)
-cukier trzcinowy do posypania ciasta
-3 jajka
-szczypta soli
-skórka otarta z jednej cytryny
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-375g mąki pszennej 
-4 łyżeczki proszku do pieczenia (to nie błąd na prawdę ma być aż tyle proszku)
-1200g jabłek
-70g rodzynków sułtańskich namoczonych we wrzątku ok. 5 minut (rodzynki stają się wtedy bardziej soczyste i nie wysychają podczas pieczenia)
-50g sklarowanego masła do posmarowania ciasta po upieczeniu

Jak to zrobić:
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać jajka (najlepiej po jednym) oraz szczyptę soli i skórkę cytrynową. Miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać dalej wszystkie składniki.
Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki. Ciasto umieścić w natłuszczonej, prostokątnej formie do pieczenia, porozkładać na nim plastry jabłek. Następnie skropić sokiem z cytryny i posypać rodzynkami.
Ciasto piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. 
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, czekamy aż trochę wystygnie i smarujemy je z wierzchu sklarowanym masłem.
Smacznego !









































Voilà! Kruche jesienne ciasto z jabłkami, zarumienione rodzynki oraz sklarowane, aromatyczne masło.


















Earl Grey obowiązkowo z cukrem trzcinowym lub miodem do wyboru.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz